Theodore Anthony Nugent is geboren op 13 december 1948 in Detroit, Michigan, USA.

Enkele bijnamen van Ted Nugent zijn:  The Detroit Madman, The Motor City MadMan, The Nuge, Uncle Ted, Sweaty Teddy, Great Gonzos.

 

Zijn eerste vrouw is Sandra Janowski waarvan hij in 1976 gaat scheiden. Zij krijgen 3 kinderen; Starr, Sasha en Toby. Sandra verongelukt in 1982 tijdens een auto ongeluk. Sinds 21 januari 1989 is Ted getrouwd met Shemane Deziel. Uit dit huwelijk is Rocco geboren.

 

In 1966 maakt Ted zijn school af. “St. Viator High School” in Arlington Heights, Illinois. Later in zijn carričre biedt hij deze school aan om een football stadium voor hun te laten bouwen. Maar het schoolbestuur ziet hier van af vanwege Ted zijn politieke mening. Ted heeft een uitgesproken mening over zaken als doodstraf “een perfecte remedie tegen vrijwel alle soorten misdaden”, homoseksualiteit “tegennatuurlijk”, en de oorlog in Irak “een buitengewoon goed idee”. Zijn politieke ambitie is om over een paar jaar te gaan voor het gouverneurschap van zijn geboortestaat Michigan.

 

Het is al in zijn jonge jaren dat hij geďnteresseerd raakt in de muziek. Als hij 8 jaar is krijgt hij van zijn tante, die stewardess is, een akoestische gitaar die is blijven liggen van een vlucht. Geďnspireerd door de Britse rockbands De Rolling Stones en de Yardbirds leert hij gitaar spelen. Een citaat van Ted: "Oefenen, oefenen, oefenen. Totdat je gitaar-eelt op je borst krijgt. Als je dat prettig vindt, moet je gewoon doorgaan tot het bloed uit je vingers druipt. Dan voel je pas dat je ergens mee bezig bent!". Op 12 jarige leeftijd richt hij The Royal Highboys op. Een paar jaar later wordt dit The Lourdes waarmee hij in Detroit optreed in het voorprogramma van The Supremes en The Beau Brummels. Aan The Lourdes komt in 1964 een eind en in 1965 gaat Ted naar Chicago en richt The Amboy Dukes op. Ook omstreeks deze tijd begint Ted te spelen op de Gibson Byrdland gitaar. In 1967 neemt Ted de band mee naar Detroit en maakt het album “The Amboy Dukes”. In 1968 “Journey to the center of the mind” gevolgd door “Migration”in 1969. Hoewel de band een nummer 8 hitnotering heeft met de single “journey to the center of the mind” blijft verder succes uit. Het is een komen en gaan van bandleden maar Ted blijft. De naam wordt veranderd in “Ted Nugent & The Amboy Dukes”. “Survival of the Fittest” 1971, “Call of the Wind” 1973 en “Tooth Fang & Claw” 1974 worden geproduceerd. “Ted Nugent & The Amboy Dukes” staat in Detroit bekend als een ruige rockband maar door het uitblijven van verder succes kan de band niet uit de schaduw treden van  stadsgenoten als “MC5”en “The Stooges”.

 

Midden jaren ’70 besluit Ted om een solo carričre te beginnen en vormt in 1975 een band met Derek St Holmes (gitaar/zang), Rob Grange (bassist, speelde ook al in "The Amboy Dukes") en  Cliff Davies (drum). In november van datzelfde jaar komt het debuut album “Ted Nugent” uit.  Een album met stevige rocknummers. Ted creëert door zijn technische manier van gitaar spelen steeds meer een eigen geluid. Hij speelt met veel volume. Aan zijn linker oor raakt hij voor 85% doof. Door de eigenzinnigheid van Ted ontstaan er problemen in de band. Dit resulteert in het opstappen van Derek St Holmes. Op het volgende album “Free for All” wordt de zang overgenomen door “Meat Loaf”. Maar Derek St Holmes komt terug en het volgende album in 1977 “Cat Scratch Fever” wordt met de gelijknamige single een succes. Ted Nugent met zijn band wordt een succes in de USA. Optredens van kust naar kust , met “de Golden Earring” in het voorprogramma, worden uitverkocht. Ted wordt een persoonlijkheid met eigen style. Slechts op het podium gekleed in een lapje zeemleer maakt hij van elk optreden een show. De “guitar showman” is geboren. Het eerste live album “Double live Gonzo” in 1978 wordt een klassieker. Ted op zijn best! Maar ondanks het succes zijn het de bandleden Derek St Holmes en Rob Grange die de band verlaten. |Derek St Holmes wordt vervangen door Charlie Huhn en Rob Grange door Dave Kiswiney. 1978's "Weekend Warriors", 1979's "State of Shock", en 1980's "Scream Dream" worden gemaakt. Davies verlaat de band rond 1982. Door slecht management raakt Ted failliet. In de jaren 80 blijft Ted albums maken maar de muziekstijl waar Ted succes mee had veranderd. “Intensities in 10 Cities”, “Nugent”, “Penetrator”, “Little Miss Dangerous” en “If You Can't Lick 'Em...Lick 'Em” klinken anders dan we van Ted gewend zijn. Ook de keyboard doet zijn intrede. Een instrument welke Ted later zal zien als een vijand van de rockmuziek. (zie DVD “Full Bluntal Nugity”). Ted slaat duidelijk een andere weg in. In 1980 speelt Ted een rol als drugsdealer in de TV serie Miami Vice.

 

Eind jaren 80 sluit Ted zich aan bij de band “Damn Yankees” , met Jack Blades (Night Ranger, bass, zang), Tommy Shaw ( Styx, gitaar, zang) and Michael Cartellone (drums). Van het eerste album “Damn Yankees” worden 5 miljoen exemplaren verkocht. De single “High Enough”, een ballad, levert een top 10 notering op. Maar het bestaan van de band is kortstondig. Na het album “Don’t Tread” in 1992 houdt de band op te bestaan. Tijdens dit uitstapje van Ted komen er in de jaren “90 verschillende verzamelalbums uit.

Ted zet zijn solo carričre voort. “Spirit of the Wild” uit 1995 is het beste album sinds jaren. Derek St Holmes is terug en doet de zang op dit album. Het klinkt weer als vanouds. Een opname van de laatste avond van zijn Europese tour "State of Shock" uit 1979 komt uit op CD in 1997 “Live at Hammersmith 79”. Deze tour geeft Ted een concert op 11 mei in de “Jaap Edenhal” te Amsterdam. In 2001 komt er weer een live album uit “Full Bluntal Nugity”. Een concert gegeven op 31 december 2000 in Detroit. Zijn studio album uit 2002 “Craveman” is het meest heavy studio album. Na jaren brengt Ted weer een bezoek aan Nederland. In 2006, tijdens zijn "Unleash The Beast tour", speelt Ted samen met Mick Brown (drum) en Barry Sparks (bas) op het "Arrow Rock Festival" in Lichtenvoorde. Ook brengt hij een bezoek aan het "Sweden Rock Festival" in Zweden. Van dit concert worden opnames gemaakt welke op de DVD "Sweden Rock" staan. Tevens komt de gelijknamige CD uit. In 2007 komt Ted met een studioalbum "Love Grenade". In 2003 komt de DVD "Full Bluntal Nugity live" uit. Een concert gegeven in 2002 in Detroit. Naast dit concert staan er beelden op van o.a het festival "California Jam 2"uit 1978. Ted heeft wereldwijd zo’n 30 miljoen albums verkocht.

In 2006 verschijnt Ted op de Amerikaanse zender VH1 met een band bestaande uit: Scott Ian (Anthrax, gitaar), Evan Seinfeld (Biohazard, bass), Sebastian Bach (ex-Skid Row, zang) and Jason Bonham (Bonham, UFO, Foreigner, drums). De naam van de band is FIST maar wordt later veranderd in Damnocracy.

Niemand had het verwacht maar al na 2 jaar komt Ted weer naar Nederland. Op 12 juli geeft Ted een concert in De Melkweg in Amsterdam. En een dag later speelt hij op het Bospop festival in Weert waar hij 1 uur optreed.

Op 8 augustus 2008 komt er een film uit "Beer for my Horses" waar Ted een rol in speelt. Ted speelt de rol van "Skunk". Een sheriff met pijl en boog en die niet bang is om deze te gebruiken.

4 juli , independence day 2009, geeft Ted zijn 6000ste concert in Detroit. In de wereld van rockers is dit een unieke prestatie. Van dit concert komt een DVD en Blue ray uit genaamd "Motorcity Mayhem". Samen met Mick Brown en Greg Smith  geeft Ted een optreden, voor 20.000 mensen, waarbij recente maar vooral de nummers uit zijn jaren '70 langs komen. Voormalig zanger Derek St. Holmes begeleid de band tijdens ‘Hey Baby’, ‘Cat Scratch Fever’ en ‘Stranglehold’. Een andere gast speler is Ted zijn oude gitaarleraar Joe Podorsek die zijn gitaarkunsten mag laten zien op een cover van "Honky Tonk". Drummer Johnny "Bee" Badanjek speelt mee met het nummer "Jenny take a ride". Al met al een schitterend optreden van Ted met zijn band.

In 2014 komt Ted voor een eenmalig optreden naar Europa. Op het Sweden Rock Festival geeft hij op 7 juni een optreden. De reden dat hij voor Zweden heeft gekozen is dat zijn grootouders hier vandaan komen. Zijn mede bandleden zijn: Mick Brown, Greg Smith en Derek St. Holmes. Het valt Ted nog niet mee. Hij is net aan zijn knie geopereerd. Maar het publiek zal hier weinig van merken. Tijdens het nummer Wango Tango komt Ted zijn vrouw Shemane het podium op die het publiek een geweldige dansact laat zien.

Door zijn openhartige verklaringen over kwesties in de politiek wordt Ted een regelmatige gast in praatprogramma’s op TV en radio. Op de zender OLN wordt een reality serie “Wanted, Ted or alive” uitgezonden. In Detroit richt hij een radioprogramma op “Ted Nugent Commando Radio” waarvan hijzelf de gastheer is.

 

Twee keer brengt Ted een “Ted Nugent Hunt Music” album uit, in 1992 en 2000 omdat hij naast de muziek  nog een andere passie heeft: jagen. Zijn website www.tednugent.com staat bijna geheel in het teken van jagen. Hij was eerder met de pijl en boog bekend (1953) dan met de gitaar (1956). Hij is oprichter/voorzitter van o.a. Sunrize Safari, Ted Nugent Kamp For Kids, Ted Nugent Bowhunting School en Ted komt met een eigen tijdschrift. Wil je een keer mee dan kan dat, voor 1500 dollar kun je een weekend met hem mee te jagen.

Ted is inmiddels 60 jaar maar dat is hem niet aan te zien. Hij ziet er vitaal uit en dit zal zeker te maken hebben met zijn levenswijze. Sinds de dood van Jimi Hendrix (af en toe speelden ze samen voor hun plezier)  is Ted  tegen het gebruik van drank en drugs.

 

TED NUGENT die bekend staat om zijn muziek, jagen, zijn eigen manier van leven en zijn politieke opvattingen. In het begin van zijn muzikale carričre waren er menigeen die dachten dat hij het niet ver zou schoppen. Maar inmiddels weten we beter.

bijgewerkt:10-6-2014